artikel

Tomat

tomater

En tomat er en etårig urte. Først starter den med en lodret vækst, der senere vil være liggende, hvis man ikke binder den op. Tomaten starter med at sætte mindre små grønne bær – men som tiden går og planten vokser bliver bærerne til store røde.

Det skulle angiveligt være en Laustsen, der introducerede Grøntovet i København for tomaten. Desværre var Danmark ikke klar til det specielle bær, så Laustsen skulle være gået ned økonomisk på sin satsning. Hvornår hans udskejelser og hans præcise navn arbejder Gourmetkongens redaktion stadig på at bekræfte.

Håndtering
En tomat er på mange måder en grundingrediens. Typisk giver den god kraft i hakket form til sauce på pizza og i pastaretter. Faktisk er tomaten yderst ofte brugt i det italienske, franske og spanske køkken – og naturligvis Sydamerika, hvor den stammer fra.

Inden i
Tomaten indeholder mange A- og C-vitaminer.

Dyrkningen
En tomat består af 90% vand og faktisk er frøene inde i tomaten så smidige, at de nemt passerer igennem et menneske og dyrs fordøjelse, viser slamdepoter fra rensningsværkerne. Tomaten har brug for meget vand, og derfor vokser den oftest i drivhus i Danmark.

Opbevaring
Tomaterne skal helst opbevares ved stuetemperatur, da de mister smag i køleskabet.

FLERE INDLÆG i kategorien Grøntsager

- ANNONCE -
- ANNONCE -